úterý 20. září 2016

Minimalismus

Jaké to asi je, když se jedna známá blogerka chce vydat vlastní cestou, aniž by byla někomu nástrojem k propagaci?

Kniha Od Martiny Bechyňové (vlastnící blog theblonduniverse) mě nakopla, dodala mi odvahu a pomohla mi uvědomit si některé věci, které dělám zbytečně. Dle mého názoru je to velmi inspirativní kniha od mladé slečny, začínající spisovatelky, která má svou hlavu a pozitivní pohled na svět. 

Vždy ráda podpořím české autory, začínající umělce a inspirativní lidi, které jen tak něco nezastraší.

Na tuhle slečnu jsem narazila náhodou na Instagramu a natolik mě zaujala, že jsem si řekla, proč jí nepodpořit v tom, co dělá. Myslím, že by se takoví umělci měli podporovat, aby měl každý z nás možnost dělat to, co chce on, a ne ostatní.

Líbilo se mi, že čtenáři sdělila svůj příběh, takže jste díky tomu měli možnost nahlédnout do skrytu její duše. A uvědomit si, že i přes těžké chvíle se vždycky můžete odrazit ode dna a vystoupat nahoru do výšin. Oceňuji také to, že se vzdala materialismu poskytovaného mnohými společnostmi "jako spolupráci" a včas si uvědomila, že to asi není ta pravá cesta pro ni.

I přesto, že mohla být ještě známější a slavnější, měla nabídky velkých firem, spousty spoluprací, rozhodla se "nezaprodat" se za každou cenu a nebýt loutkou. Cením si takových lidí s charakterem a nastavenými hodnotami, cením si lidí s vlastním názorem, kteří se nebojí jít si za svým (ne přes mrtvoly) a nenechat se zastrašit ostatními.

Několik ukázek, které mě zaujaly:

"Osobně tedy neberu minimalismus jako omezení svých životních nároků na absolutní minimum. Když bych to expresně shrnula, tak se díky tomu dostanete do stavu, kdy máte ve svém okruhu jen ty nejlepší věci, jen ty nejlepší lidi a samozřejmě i ty nejlepší myšlenky"

"Zkrátka a dobře, neustále se ohlížíme na ostatní a následkem toho občas potlačujeme sami sebe. Jsme individuální osobnosti, každý máme jiné sny, hodnoty a cíle, a nejsou zde žádná měřítka, podle kterých byste se měli chovat. Proto je blbost, aby Vám někdo diktoval, jak máte žít. A je ještě větší blbost přemýšlet, co a jak udělat, abyste se někomu zavděčili. Zavděčte se sobě!"

"Jde o to, že se musíme opravdu a zcela upřímně od srdce vykašlat na to, co si kdo myslí. Lidé budou mluvit vždycky. Budou o Vás mluvit, pokud dosáhnete úspěchu a budou o Vás mluvit i v případě, kdy se stáhnete do ústraní a rozhodnete se žít svědomitě a klidně ve svém baráčku s malou zahrádkou. Ostatní budou mluvit, ať uděláte, či neuděláte cokoli."

"Opravdu upřímně v sebe věřte, nebojte se vycházet s kůží na trh, vnášet do světa nové nápady a být stoprocentně sami sebou."

Marti, díky za tuhle knížku, myslím, že bych si jí měla v některých situacích omlátit o hlavu, abych si to všechno líp uvědomila a hlavně zapamatovala! Snad budu mít někdy koule jako Ty!

Žádné komentáře:

Okomentovat