neděle 2. října 2016

Vše, co jsme si nikdy neřekli

"Lidi si na tebe udělají názor, ještě než tě vůbec poznají."

Jaké to je, být prostřední dítě na kterém si jeho rodiče plní své nedosažené sny? Jaké to je, když samo už neví, co vlastně chce a čeho všeho je schopné? Jaké to je, když je pohlcena veškerá pozornost tomuto dítěti, které je při tom tolik osamělé? Jaké to asi je pro ostatní členy rodiny, kteří jsou přehlížení? To vše a mnohem více se dozvíte v této knize.

Kniha pojednává o rodině, která se vyrovnává se smrtí svého prostředního dítěte, do kterého jeho rodiče vkládali své nenaplněné sny a touhy. 

Příběh matky, vyrůstající jenom s matkou, jejíž hodnoty závisí hlavně na tom, zda má žena manžela a umí vařit. Ta však chce pravý opak a jejím snem je stát se lékařkou a jít proti proudu své matky. Otec, generace prvních čínských přistěhovalců v Americe, neschopný zapadnout, odsuzovaný posměchy ostatních kvůli své rase. Jeho přáním je zapadnout a se všemi dobře vycházet.

Všechny tyto nenaplněné touhy rodičů se zrcadlí do jejich prostřední dcery Lydie, která nechce nic jiného, než se rodičům zavděčit. A tak se snaží, co jí síly stačí a nároky rodičů se postupně navyšují, což pochopitelně musí někde vyústit...

Jejich první syn a nejmladší dcera jsou zcela přehlížení, jelikož jsou neplánovanými dětmi a zmařenými pokusy jejich matky o vystudování medicíny.

Lydii je jedinou oporou její bratr, který však odchází na vysokou a to znamená, že její jediná opora se zanedlouho vytratí. Jediný, kdo si v rodině zachovává zdravý rozum je nejmladší dcera Hannah, která je však ještě příliš malá na to, aby mohla sdělit svůj názor.

Po smrti Lydie hledají viníka, někoho, kdo jí to mohl provést, kdo jí vylákal, ublížil, vždyť byla tak šťastná! Byla? Co když na tom mají každý svůj podíl viny?

V knize je pohled do duší všech jeho členů, což Vám perfektně vykreslí jednotlivé postavy a vy se tak dokážete snadno do každé z nich vcítit a pochopit. Ne vždy je nejlepší řešení tlačit na pilu a snažit se tak dosáhnout svého a myslet při tom na to, že chcete pro druhého to nejlepší. Co je dobré pro Vás, nemusí být dobré pro druhé. Tato kniha je toho důkazem.

Jak moc ublížíte člověku, když do něj budete zrcadlit své sny? Jak moc ho ovládnete a zmatete natolik, že už nebude vědět, co vlastně chce on sám? Tak moc, že z něj uděláte loutku svých snů a tužeb, bez vlastního názoru, zdravého rozumu a lidských potřeb.

Tahle kniha Vás nenechá chladnými a zůstane Vám po ní jizva na srdci i na duši.

Žádné komentáře:

Okomentovat