neděle 15. ledna 2017

Sto hororů ve sto slovech

Překvapivé, strhující, zažírající se hluboko bez očividného konce, to vše obsahuje kniha Sto hororů ve sto slovech, různých autorů, především českých.

Nenechá Vás chladnými, zanechá stopu a brouka v hlavě, kterého se jen tak nezbavíte, jelikož konce se nedočkáte.

Byla jsem skeptická, protože Čeští autoři a horory? Ve sto slovech? Dejte pokoj! ALE nebyl to přešlap, bylo to něco nového, originálního a řekněme si upřímně, napsat horor ve sto slovech? Kdo z nás to dovede? A to nemyslím krvák, ale skutečně strachuplný příběh, který se Vám zaryje hluboko pod kůži a nepustí. Tohle se autorům povedlo bravurně.

Každý z autorů má svůj styl psaní, pojetí daného tématu a hlavně má nápad. U některých povídek jsem zírala, četla znovu nebo prostě jen kroutila hlavou. Každý z nich to pojal po svém, takže jediná věc, která je spojuje je onen hororový žánr. U někoho spíš groteska a horor v jednom. Což je mimochodem skvěle praštěná kombinace.

Zvlášť se mi líbilo pojetí dvou autorů - Bočka a Zubíka, jejich zvrácenost, dvojsmysly a groteskně - hororové povídky mě doslova nadchly!

Knížka je tenoučká, ideální jen tak na oddech, do MHD nebo pro zakusení zvrácenosti a nápadu autorů. Stojí za to a myslím, že se jim to povedlo a zaslouží si nějakou tu pochvalu. Dejte jim taky šanci, je to něco nového, co tu ještě nebylo.
Malá ukázka zvrácenosti Bočka a Zubíka:  "Tak, Milánku, podívej se, to máš krásnýho bratříčka, viď?" Chlapec se zatvářil poněkud zklamaně. "Ale, mami, dyť je tak hrozně malej!""Prosím tě, to je přeci úplně normální velikost. Radši se koukni, jaké má roztomilé prstíčky. Co?"
Milan pokrčil rameny: "No."
"Tobě se člověk ničím nezavděčí. Vždycky sis přeci přál sourozence."
"Jo," vzdychl chlapec, "ale ne takovýhleho."
"Hele, neštvi mě," matka náhle zalitovala, že ho sem vůbec vzala.
"A to bude furt v tomhle?" zaťukal na skleněný obal preparátu.
"Pořád," odsekla nakvašeně, "a uvědom si, že kdybych nevedle tenhle ústav patologie, tak už jsi měl dávno brášku v hrobečku!"
Název knihy: Sto hororů ve sto slovech
Autoři: Vojtíšek, Blažek, Hrivnáková, Diuk, Boček a Zubík, Haidingerová, Štefko, Bílek, Pocha, Šedý
Žánr: Horor
Kde koupit: třeba zde :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat